Translate

19/12/12

Militants - Experiències de fe






















Aquest dissabte vam fer una sessió conjunta tots els joves militants dels tres grups. L’objectiu era intentar entendre com ens comportem i perquè un cop sortim de l’àmbit de la parròquia. Així podríem analitzar i compartir com vivim la nostra experiència de fe i el ser cristians en la universitat, amb els amics, família... Començàrem amb la lectura del fragment de l’evangeli que explica com Pere va negar a Jesús 3 vegades.

NEGACIONS DE PERE

Mentrestant, Pere era a baix, al pati. Arriba una de les criades del gran sacerdot i, en veure'l allà escalfant-se, se'l queda mirant i li diu: --Tu també hi anaves, amb el Natzarè, amb Jesús. 

Però ell ho negà:
--No sé ni entenc de què parles. 

Llavors va sortir fora, al vestíbul, i un gall va cantar.
La criada el va veure i començà a dir una altra vegada als qui eren allí:
--Aquest és un d'ells. 

Pere tornà a negar-ho.
Poc després els qui eren allí li tornaren a dir:
--És veritat que ets un d'ells: si fins i tot ets galileu! 

Però ell es posà a maleir i a jurar dient:
--Jo no conec aquest home de qui parleu! 

A l'instant va cantar el gall. 


Després vam posar-nos per parelles i es formulava una pregunta i teníem 5 minuts per tal que cadascú dels membres de la parella contestessin i s’iniciés un diàleg. Passat el temps es canviaven les parelles i es passava a la següent pregunta. Les preguntes que vam contestar van ser les següents:

- Alguna vegada has escoltat comentaris en contra de les teves creences i has callat? Per què?

- Alguna vegada, quan t’han preguntat si podies quedar, t’ha fet vergonya dir que anaves a missa o al grup de joves?

- T’és més fàcil explicar o utilitzes més la frase de que vas a l’esplai que al grup de joves? Per què?

- Has parlat als teus amics del que fas a la parròquia?

- Animes als que t’envolten a participar en les campanyes que proposa la parròquia o només parles amb els que saps que et poden entendre?

- Has negat alguna vegada que fossis cristià o t’ha costat dir-ho?

- Què et costa més de ser cristià en el dia a dia?

A continuació vam exemplificar el nostre compromís amb una dinàmica molt senzilla. Vam mostrar 3 gots d’aigua i tres pastilles efervescents amb el seu respectiu embolcall. L’aigua i el got representaven el món, la societat, els àmbits on ens movem, i les pastilles som cadascú de nosaltres. En el primer got, la pastilla es quedava fora, en el segon la pastilla la vam tirar amb l’embolcall, i en l’últim got vam tirar la pastilla sense l’embolcall i es va produir una efervescència. La pregunta final va ser: quin exemple volem ser?


Finalment vam llegir aquest fragment de la vinguda de l’Esperit Sant als apòstols:

LA VINGUDA DE L’ESPERIT SANT

Quan va arribar la diada de Pentecosta es trobaven reunits tots junts. De sobte, com si es girés una ventada impetuosa, se sentí del cel una remor que omplí tota la casa on es trobaven asseguts. Llavors se'ls van aparèixer unes llengües com de foc, que es distribuïen i es posaven sobre cada un d'ells. Tots van quedar plens de l'Esperit Sant i començaren a parlar en diverses llengües, tal com l'Esperit els concedia d'expressar-se.

Residien a Jerusalem jueus piadosos provinents de totes les nacions que hi ha sota el cel. Quan se sentí aquella remor, la gent s'aplegà i van quedar desconcertats, perquè cadascú els sentia parlar en la seva pròpia llengua. Sorpresos i meravellats, deien:

--¿No són galileus, tots aquests que parlen? Doncs com és que cada un de nosaltres els sentim en la nostra llengua materna? Parts, medes i elamites, habitants de Mesopotàmia, de Judea i de Capadòcia, del Pont i de l'Àsia, de Frígia i de Pamfília, d'Egipte i de les regions de Líbia tocant a Cirene, i els qui han vingut de Roma, tots, tant jueus com prosèlits, cretencs i àrabs, els sentim proclamar en les nostres pròpies llengües les grandeses de Déu.

Sorpresos i desconcertats, es deien els uns als altres:
--Què vol dir tot això? 

Però d'altres, rient-se'n, deien:
--És que el vi els ha pujat al cap!

8/12/12

Pessebre 2012

Aquesta tarda els Grups de Joves de la Parròquia hem fet el Pessebre a l'interior de l'Església.


5/12/12

Militants - Ser referents per la gent que ens envolta


L'1 de desembre, com cada primer dissabte de mes vam realitzar l’estudi de l’evangeli. Vam llegir tots junts l’evangeli, i després ens vam separar amb els diferents grups de militants.

En la sala Roma, una vegada llegit i reflexionat individualment, vam parlar sobre els diferents punts, i ens sorgien dubtes com: perquè la gent no és creien? o perquè molts dels que ens volten no entenen perquè som”tant” creients. En moltes ocasions aquestes persones ens haurien de veure com a referents de cristià.

Per a finalitzar la sessió ens vam reunir tots, per posar en comú a les conclusions que havíem arribat. 

Grup de Joves- Sala Roma


2/12/12

Iniciació - La sinceritat


El dia 30 de novembre, havent vist durant la sessió anterior fragments de pel·lícules que parlaven dels diferents àmbits en els quals som o o no sincers (amb els altres, a la feina, amb els amics, família  amb nosaltres mateixos) i parlant sobre quines maneres tenim o no de ser sincers, vam iniciar aquesta segona sessió sobre la sinceritat amb les frases que havien portat cadascú dels joves. 

Després de llegir-les i valorar i reflexionar sobre quan som sincers i com diem la veritat als altres vam acabar amb el joc de les mentides. Cadascú havia d'explicar 3 fets de la seva vida sent un d'ells mentida. Els altres membres del grup havíem d'endevinar quina era mentida. Finalment, vam fer un resum de tot el que havíem parlat i vam redactar uns propòsits per millorar la nostra sinceritat i fer que aquesta no sigui una dificultat afegida a la nostra vida.

1/12/12

LLENÇA-T'HI Nº 5


Ja podeu descarregar-vos el nou Llença-t'hi, esperem que el treballeu amb les mateixes ganes i il·lusió que hi em posat nosaltres en fer-lo.

28/11/12

Iniciació - La creativitat

El dia 23 de novembre, el grup de joves de segon d'iniciació vam continuar treballant la creativitat, concepte que s’havia iniciat la setmana anterior. Vam fer una reflexió sobre aspectes d'aquesta tot analitzant els personatges de 5 pel·lícules visualitzades el dia 16 de novembre de la col·lecció “Valores de cine”: Teresa, ballarina de la pel·lícula “Candilejas”(1952); Totó, nen cineasta de “Cinema Paradiso” (1988); Amadeus Mozart i Salieri, músics en “Amadeus” (1984); Pollock, pintor del film “Pollock: la vida de un creador” (2000) i Martha la cuinera protagonista de “Deliciosa Martha” (2000). A més vam classificar un conjunt d'imatges segons es consideressin representatives de la creativitat o no, per tal d'incloure-les en el mural resum. 

A la següent sessió cadascú aportarà una frase creativa al grup i un personatge de la societat considerat possessor d'aquesta qualitat, tot tancant el tema de la creativitat, tractat en tres sessions. 

La reflexió que va aportar el membre del grup pertinent fou un fragment d'evangeli que diu així: 

En aquell temps, Jesús cridà els dotze i començà d'enviar los de dos en dos. Els donà poder sobre els esperits malignes i els recomanà que, fora del bastó, no prenguessin res per al camí: ni pa, ni sarró, ni diners, ni un altre vestit, i només les sandàlies per calçat. I els deia: «A la primera casa on us allotgeu, quedeu-vos-hi fins que marxeu d’aquell lloc. Si en un lloc no us volen rebre ni escoltar, a l’hora de sortir-ne, espolseu-vos la terra de sota els peus, com una acusació contra ells.» Els dotze se'n van anar i predicaven a la gent que es convertissin. Treien molts dimonis i ungien amb oli molts malalts, que es posaven bons. (Mc 6,7-13)

2n d'Iniciació als Grups de Joves




24/11/12

Últim dissabte de mes

Cada últim dissabte de mes, responent a la convocatòria que fa la Parròquia, els Grups de Joves assistim a la Missa de les 19:30h a la Parròquia de Sant Pau. En acabar hem compartit una estona de convivència a la Sala Damasc amb la resta d'adults i infants de la Parròquia.

"Som una comunitat on aquest espai pot visualitzar, precisament el sentit comunitari de la Fe que compartim" (Mn. Joan Anton Cedó)

Per aquesta Missa confeccionem un llibret per seguir-la i participar activament amb els cants. El podeu descarregar en el següent enllaç:


Grups de Joves

21/11/12

Iniciació - Qui som i qui volem ser

El dia 16 de novembre, el grup de 1r d'iniciació vam treballar, per conèixe'ns millor, el que ens agrada de debò. Així podíem descobrir coses noves sobre els nostres companys que desconeixíem abans. Al final de la sessió, se'ns va plantejar una pregunta: què seríeu d'una d'aquests aliments, un ou, una pastanaga o un gra de cafè? Després vam llegir el següent text per a reflexionar i després ens vam tornar a plantejar la mateixa pregunta. Cadascú en trauria la seva reflexió.

El gra de cafè

Una filla es queixava al seu pare de la vida i de com les coses li resultaven tan difícils. Es trobava atabalada pels problemes, no sabia com fer per tibar endavant i creia que es donaria per vençuda. Estava cansada de lluitar. Semblava que quan solucionava un problema, n’apareixia un altre de nou.

El seu pare, un xef de cuina, la va dur al seu lloc de treball. Allà va omplir tres olles amb aigua i les va posar sobre el foc. Aviat l’aigua de les tres olles estava bullint. En una hi va tirar pastanagues, a l’altra ous i a l’última hi va posar grans de cafè. Les va deixar bullir.

El pare no deia res; la filla esperava amb impaciència demanant-se que devia estar fent el seu pare. Al cap de vint minuts el pare va tancar el foc i va treure les pastanagues, els ous i una tassa de cafè.

Mirant a la seva filla, li va dir:
- Digues, Laura, ¿que veus aquí?
- Veig pastanagues, ous i cafè
- Toca les pastanagues, ¿com estan?
- Estan toves
- Ara agafa un ou, trenca’l. Com és?
- És un ou dur
- Ara tasta el cafè. T’agrada?
- Mmmm, sí, ha quedat boníssim

La noia va demanar:
- Que em vols dir amb això, pare?
- Et vull dir que tant les pastanagues, com els ous, com els grans de cafè s’han hagut d’enfrontar al mateix problema: aigua bullint. Però cadascun hi ha reaccionat d’una manera diferent. La pastanaga va arribar a l’aigua forta, dura; però després de passar per la prova s’ha tornat dèbil, fàcil de desfer.

L’ou al principi era fràgil, la closca fina protegia un interior líquid; però després de passar per l’aigua bullint l’interior es va tornar dur.
- I el cafè?
- Els grans de cafè són una cosa única: després de passar per l’aigua bullint ells no han canviat, però han transformat l’aigua. Quina d’aquestes tres coses ets tu?
- Que vols dir?
- Quan els problemes truquen a la porta, ¿com reacciones? ¿Ets una pastanaga que sembla forta, però que quan la mala sort o la pena et toquen, et tornes dèbil i perds la teva fortalesa? ¿O ets un ou, que comença amb el cor tendre, però que després d’una mort, una separació, o un desengany, et tornes dura i rígida? ¿Sembles igual per fora, però per dins ets aspra i amargada, amb un esperit i un cor endurit? ¿O bé ets com el cafè? El cafè canvia a l’aigua bullint, l’element que li feia mal. Quant més calenta estigui l’aigua, millor sabor prendrà el cafè. Tant de bo puguis ser així, i reaccionar als problemes de manera positiva, sense deixar-te vèncer, fent canviar les coses al teu voltant perquè siguin millors.


1r d'Iniciació als Grups de Joves

16/11/12

Militants - Més a fons en el proper Llença-t'hi

L’elecció del tema del proper llença-t’hi ja està feta! Hem començat a dissenyar el cas central a partir del qual es farà la reflexió i el què en diu l’evangeli. 


La veritat és que estem molt il·lusionats en aquest proper número ja que pensem que és un tema molt actual i en molts casos, un problema. Estem mirant la millor manera de plasmar un fet que cada vegada està més estès en la societat: infants, adolescents, joves i, com podem comprovar a diari, en adults. 


Tots els punts que volem tractar en aquest número no els podem desvetllar, per tal de deixar aquesta emoció i sorpresa fins al final al moment de la publicació. Per tant, simplement per acabar, dir-vos que anem a tota màquina i per tal que estigui llest l’1 de Desembre.

Grup de Joves - Sala Roma

Iniciació - defectes i les virtuts


A la sessió del dia 9 de novembre el Grup de joves de segon d'iniciació vam treballar els defectes i les virtuts que tenim cadascú i com, canviant el punt de vista i valorant-nos de manera positiva podem aprofitar qualsevol de les nostres qualitats més aferrades.

A més hem començat portant a qui li toqui la reflexió de la sessió, i la d'aquesta ha estat:

"En el vientre de una mujer embarazada se encontraban dos bebés.

El primero pregunta al otro:

-¿Tú crees en la vida después del nacimiento?

-Claro que sí. Algo debe existir después del nacimiento. Tal vez estamos aquí porque necesitamos nos preparar para lo que seremos más tarde.

-¡Tonterías! No hay vida después del nacimiento. ¿Cómo sería realmente esa vida?

-No lo sé exactamente, pero seguramente habrá más luz que aquí. Tal vez caminemos con nuestros propios pies y nos alimentemos por la boca.

-¡Esto es absurdo! Caminar es imposible. ¿Y comer con la boca? ¡Eso es totalmente ridículo! El cordón umbilical es por dónde nos alimentamos. Yo te digo solamente una cosa: la vida después del nacimiento está excluida. El cordón umbilical es demasiado corto.

-Yo creo que seguramente hay algo. Tal vez sea sólo un poco distinto a lo que estamos acostumbrados a tener aquí.

-Pero nadie nunca ha vuelto de allá, después del nacimiento. El parto apenas encierra la vida. Y al final de cuentas, la vida no es nada más que la angustia prolongada en la oscuridad.

-Bueno, no sé exactamente cómo será después del nacimiento, pero seguro veremos a la mamá y ella nos cuidará.

-¿Mamá? ¿Tú crees en mamá? ¿Y dónde crees tú que ella esté?

-¿ Dónde? ¡En todo nuestro alrededor! En ella y a través de ella es que vivimos. Sin ella todo esto no existiría.

-¡Yo no creo! Nunca he visto ninguna mamá, por lo tanto es lógico que no exista ninguna.

-Bueno, pero a veces cuando estamos en silencio, tú puedes oírla cantando, o sentir como acaricia nuestro mundo. Sabes, yo pienso que hay una vida real que nos espera y que ahora solamente estamos preparándonos para ella....."

2n d'Iniciació als Grups de Joves

9/11/12

Militants - Les nostres accions


L’últim dia al grup de joves vam realitzar l'estudi de l'evangeli. Comentant-lo ens va sorgir una pregunta , la gent que segueix al peu de la lletra el dit de “no facis als altres el que no vols que et facin a tu ” ho fan amb bona voluntat o per interès propi? Les bones accions són aquelles que es fan amb el cor, no les que esperen quelcom a  canvi. No per molt anar a missa serem més bons cristians, sinò que seran les nostres accions les que ens defineixin.
La vida d'una persona no es mesura pel nombre d'anys que ha viscut, sinò que se'l coneix per qui és i què fa.
En conclusió, les nostres accions no han de ser moneda de canvi amb les altres persones, sinò més aviat el testimoni d’un anunci, regals de Déu: L’Evangeli”.

Grup de Joves - Sala Atenes

1/11/12

Sessió amb catequesis de confirmació

Divendres vàrem fer una activitat sobre la temàtica del Llença-t'hi nº 4, saber de l'existència d'una caixa que cadascú té i utilitzar-la per ajudar als altres. L'activitat consistia en que una parella de nens posseïa un sobre amb dues paraules i havien de preguntar qui tenia aquelles paraules que completessin les seves, per exemple, en un sobre podríem trobar-hi: PA i MALALT, llavors, havien d'anar preguntant als seus companys quines paraules tenien fins trobar aquelles que es complementessin amb la seva, en aquest cas, FAMOLENC i MEDICINES, respectivament. Quan cada "paraula" tenia la seva parella, es donava la volta al paper i posant en comú les parelles de paraules ordenadament (ajuntant totes les paraules) fèiem una frase. 

La frase que vam escriure va ser: 

"Si realment vols trobar la teva caixa només has de voler buscar-la."

Aquest és el vídeo que es va veure en la sessió.

Grups de Joves d'Iniciació.


30/10/12

Últim dissabte de mes



Com en el curs anterior, cada últim dissabte de mes, els Grups de Joves assistim a la Missa de les 19:30h a la Parròquia de Sant Pau per a compartir la celebració de l’eucaristia. 

Per aquesta Missa confeccionem un llibret per seguir-la i participar activament amb els cants. El podeu descarregar en el següent enllaç:


En aquesta celebració es va fer entrega d'un exemplar del Youcat (el catecisme de l’Església per a joves) a cada jove dels Grups de Joves per a què l’utilitzin en el seu procés de formació.
Grups de Joves



25/10/12

Militants - El proper Llença-t'hi

Durant la sessió d'aquest dissabte 20 d'octubre  el Grup de Joves militants de la Sala Roma vam estar parlant sobre els possibles temes del proper Llença-t’hi del desembre. Durant la setmana havíem estat fent recull d'alguns articles i vídeos que ens podrien donar una guia per on començar de cadascun. Els quatre que van restar com a possibles després del seu anàlisi són: 

1) L’economia del bé comú. Com les grans empreses destinen els seus beneficis a créixer com empresa, no a millorar la qualitat de vida i l’estat dels seus treballadors. Com seria el món si es tractés el diner per el bé de tots, no d'una minoria. 

2) La pel·lícula “Lo impossible”. Com contrasta diferents situacions on “l’ajudar perquè sí” resulta imprescindible, i com, fins i tot en situacions límits som capaços de passar-ho per alt. Com els mitjans generen una preocupació i un interès envers les catàstrofes naturals i al cap de cert temps no se'ls dóna ja importància. 

3) El cas d’Amanda Todd. Una adolescent que a causa del bulling i el ciber-assetjament continus decideix acabar amb la seva vida. Abans de fer-ho explica la seva història amb cartells en un vídeo penjat a Internet. Com es poden deixar passar casos així. Com, deixant de banda l’assetjador, la resta d'adolescents i adults que no en guanyen res més que la humiliació i aïllament de l’altre segueixen maltractant psicològicament. Com aquests últims no reben cap tipus de repressió ni càstig i se'n surten sense remordiments ni anàlisis del per què del seu terrible comportament envers algú que més que ningú necessita ajuda i suport. 

4) Els prejudicis. Com la nostra societat, tot i la facilitat i quantitat d'informació que ens permeten els mitjans i Internet encara ens sorprenen els estereotips trencats, encara sobten comportaments o talents que no segueixen cap dels patrons amb els que ens havien acostumat. Com una població que es qualifica a ella mateixa de moderna i evolucionada cau en un judici merament d'aparences i sovint deixa enrere qualsevol tipus d'oportunitat a descobrir quelcom més. 

Entre aquests quatre ja vam començar a perfilar el tema definitiu, que de moment no avançarem per tal de mantenir l’intriga fins la publicació del Llença-t’hi l’1 de desembre. 

Reflexió final de la sessió: 

"Existía una importante labor a realizarse y todo el mundo estaba seguro de que alguien lo haría. Cualquiera pudo haberlo hecho pero nadie lo hizo. Alguien le dio coraje sobre eso, porque era trabajo de todo el mundo. Todo el mundo pensó que cualquiera podría hacerlo, pero nadie se dio cuenta que todo el mundo lo haría. Todo terminó en que todo el mundo culpó a alguien cuando nadie hizo lo que cualquiera pudo haber hecho."

Grup de Joves - Sala Roma


24/10/12

Iniciació - Creixem amb convivència


És la primera sessió que el grup treballa sol i se'ls ha proposat que redactin un decret on marquin quins són els estatuts que els membres del grup es comprometen a seguir. Creiem que és important que cadascú es plantegi quins són els aspectes essencials que han de predominar en els membres d'un grup de joves.

El decret consta de 6 estatuts ben redactats que a trets generals fan referència a:

- Ajudar als altres membres del grup.
- Respecte entre tots els membres i promoure crítiques constructives.
- Comprometre’s amb el grup.
- Participar activament.
- Confiar en els altres membres.
- Compartir experiències amb els altres membres del grup per tal d'enriquir-nos tots.

1r d'Iniciació als Grups de Joves 

23/10/12

Militants - El realment necessari

Aquest passat dissabte dia 13 d’octubre, el grup de joves de la parròquia de Sant Pau ens vam reunir a la sala anomenada Roma per tal de fer l’estudi de l’evangeli. Primerament es va llegir  l’evangeli. Tot seguit vam cantar la cançó de Queda't amb Nosaltres per introduir-nos en ambient de pregària. Seguidament ens vam dividir i cada grup es va establir a la seva sala. Allí cadascun dels grups va tractar el tema de la lectura.

El grup d'Atenes vam estar discutint primer sobre l'evangeli, assegurant-nos que ho havíem entès tot; vam demanar consell al consiliari en alguns dubtes que teníem. Després vam parlar sobre les necessitats de la vida en el nostre dia  a dia, distingint entre el realment necessari i el que no ho era tant. Vam estar pensant i proposant solucions per a ajudar a aquells que no tenen els recursos essencials per a la vida. 

Finalment tots ens vam tornar a reunir a la sala Roma on cada grup va donar la seva conclusió sobre el que havien entès, el que els havia transmès la lectura i per últim, les diferents coses que podien fer al respecte.

Grup de Joves - Sala Atenes



21/10/12

AL GRUP D’INICIACIÓ

Al GRUP D’INICIACIÓ, poc a poc, anirem descobrint el nostre paper en la vida. Acompanyats dels iniciadors/iniciadores, amb mètode (organitzats) descobrirem que els plantejaments, situacions o il.lusions són semblants als dels companys i companyes nostres. Vivim en el mateix món, respirem el mateix aire i els condicionants socials són els mateixos i els que sentim i experimentem en el nostre interior és també semblant.

Però, volem educar-nos, cal que en un moment de cada reunió ens obrim al que ens diu Jesús, al seu projecte de vida, i Ell ens ajudarà a anar molt més enllà. 

I com que nos es tracta només de parlar, els compromisos grans. o petits amb els que acabarem les trobades i reunions, ens possibilitaran moltes coses, i donaran sentit a tot el que fem i som.

Al GRUP D’INICIACIÓ, viureu doncs un procés en el que haureu d'assimilar la proximitat a l’Evangeli (conèixer-lo, estimar-lo, fer-lo vostre, etc.), viure’l i compartir-lo en l’Església (No descuideu l’Eucaristia, celebreu el Diumenge donant-li el sentit cristià al dia), el compromís amb els més pobres,... Cuidar-ho, és la millor manera de cuidar-vos a vosaltres mateixos. ¡Us ho asseguro!.

Bon treball.

Mn. Joan Anton Cedó
Rector de la Parròquia de Sant Pau

19/10/12

La Castanyada

Aquest dissabte 27 d'octubre l'Esplai de la Parròquia organitza la Castanyada. Hi hauran castanyes, panellets i vi dolç. Hi esteu tots convidats! Començarà a les 17:15h.


14/10/12

Comentari a: "Militants - Nou curs amb ganes!"

Bon dia, llegeixo al bloc dels Grups de joves de la Parròquia el Resum de la reunió de 9-X-2012: “Militants - Nou curs amb ganes!”.

No puc estar de manifestar-vos com és d'estimulant la vostra experiència per a tota la Comunitat Parroquial, en dono gràcies a Déu i no m’estic de dir-vos que l’hem de valorar, vosaltres també, com una trobada del projecte de Jesucrist per la vostra vida (Mc 4, 30-32).

No m’estic de compartir amb vosaltres les darreres reflexions que l’any 1989 van escriure els que llavors eren el bisbe i el bisbe auxiliar de Bilbao als Grups de joves de la Joventut Obrera Cristiana (un Moviment d'Acció Catòlica, com ho és l’Acció Catòlica General, que coneixereu i estimareu. No per ser de l’any 1989, deixen de ser una resposta per avui, us ho asseguro.

Fixeu-vos què s’hi diu, llegint-ho poc a poc i on hi posa J.O.C. poseu-hi “Grups de joves Cristians de la parròquia de Sant Pau, a l’Acció Catòlica General”, us ajudarà:

3. El nostre missatge a la J.O.C.

A aquests grups, que voldríem veure créixer i consolidar-se en la nostra diòcesi i altres Esglésies locals, els volem formular, en fi, unes indicacions i peticions.

a) Ni la vostra limitació numèrica ni la vostra reduïda forca social no ha de ser motiu de descoratjament. La militància, quan és autèntica, mai no és un fenomen massiu, sinó minoritari. Allò de més propi dels grups cristians no és ser influents sinó significatius. Ho són quan, per reduïts que siguin, constitueixen una realització anticipada de la societat que desitgem construir i del Regne de Déu vers on volem avançar. Aquestes realitzacions, en tota la seva modèstia, interpel·len ja pel que són i transformen pel que fan.

b) L'acció alliberadora i transformadora que intenteu desplegar entre el jovent reclama de vosaltres algunes actituds que heu de conrear acuradament:

La lucidesa per a veure i analitzar la societat, sempre canviant i mai del tot coneguda. 
El coratge, la tenacitat i la paciència per a suportar la lentitud dels progressos propis i d'altri i la potència de les forces que s'oposen al vostre projecte transformador. 

c) En una època en la qual la força d'una mentalitat paganitzada tendeix a buidar insensiblement i des de dins de la substancia mateixa dels nostres criteris, actituds i comportaments evangèlics, cal que assegureu a consciència la vostra identitat creient i eclesial mitjançant la formació, la celebració i la revisió.

d) L'anunci explicit de Jesús als vostres col·legues i la voluntat alliberadora són dues components essencials i inesperables de la vostra única missió. Inviteu els joves no només a compartir amb vosaltres inquietuds, projectes i treballs transformadors, sinó també a adherir-se com vosaltres a Jesucrist lliure i alliberador.

e) El present de la J.O.C. està vinculat al passat admirable d'aquest moviment que Cardijn va saber modelar i llançar a tots els continents. Us toca a vosaltres de recollir aquesta herència rica i universal tot essent-hi creatius i fidels. Així podreu assimilar el llegat vàlid que l’experiència passada de la J.O.C. inclou per al present i el futur. I sabreu trobar nous estils i fórmules per a respondre a noves situacions i desafiaments.

A Santa María de Begonya encomanem ardentment i confiadament la joventut sencera de Biscaia. Sota l'esguard seré i bondadós d' Andra Mari volem veure créixer i arrelar la a J.O.C.com un signe esperançador enmig dels joves i al cor de l'Església.

Bilbao, 7 de desembre del 1989.

+ Luis Marta, Bisbe de Bilbao
+ Juan María, Bisbe Auxiliar de Bilbao”

“Solidaris amb els treballadors joves”, Carta pastoral dels bisbes de Bilbao en motiu de la celebració al Seminari diocesà del “Consell general de la Joventut Obrera Cristiana [J.O.C.], 1989.


Mn. Joan Anton Cedó
Rector de la Parròquia de Sant Pau

9/10/12

Militants - Nou curs amb ganes!

El passat dissabte 6 d'octubre, ens vam reunir tots els militants de la parròquia de sant Pau per tal de començar el curs i presentar-lo. La Mar i el Jordi es van presentar com a responsables de joves i ens van començar a explicar la manera de com podríem treballar, les fonts d'informació i temàtiques al nostre abast, l’acompanyament des consiliaris i la importància de la nostra tasca com a membres del grup de joves.

Al finalitzar la presentació, cada grup va situar-se a la seva sala, tres en total: Roma, Atenes i Colosses, per començar el primer dia de grup de joves. 

En el cas dels més joves, vam iniciar l’elecció del responsable de grup, i van començar, aprofitant l'estona que ens quedava, per plantejar la manera com guardaríem la informació: en un àlbum; també la presentació del primer tema del grup “la importància de l’església en la religió”.

A partir d’aquella posada sobre la taula, es va iniciar el que esperàvem i segurament seria, un grup de joves amb inquietuds i disposats a poder treure el màxim suc possible a un curs que es presentava interessant, tant pels membres que el formen, com per les innumerables preguntes que ens sorgirien, i la manera en com les intentarem respondre, o si més no, crear amb una peça de fruita de cada persona, una increïble macedònia.

Grup de Joves - Sala Antioquia


Iniciació - El comportament del dia a dia

El divendres passat, dia 5 d'octubre, vam realitzar la primera sessió de grups de joves d'iniciació del curs. En ella hi van participar 11 joves, de 1r d'inicació es van convocar els que havien fet la confirmació l'any passat,  i els seus acompanyants.

Durant aquesta primera sessió, se'ls va explicar en què consistien els grups de joves, la seva organització, el calendari i les comissions que s'havien fet a la primera assemblea de grups de vida cristiana de la parròquia i se'ls va animar a que participin en les comissions que volguessin.

Després d'això, vam sortir al pati per a realitzar unes activitats de coneixença lligades a respostes que donarien  ells en situacions de la vida.

Acte seguit, van visualitzar el vídeo  "Get Service". Un petit curtmetratge que intenta transmetre la idea que moltes vegades estem tant centrats en nosaltres mateixos que no ens adonem que els demès també tenen els seus problemes.

Per a acabar vam reunir-nos a l'Església amb els grups de confirmació per a fer la pregària.


3/10/12

Trobada de joves d’inici de curs.


L’Argentera – 29 i 30 de setembre de 2012.

Tots els joves que havíem participat en els Grups de Joves de la Parròquia de Sant Pau durant el curs 11-12 estàvem convocats a una trobada per a preparar el nou curs. Hi vam assistir 15 joves acompanyats per Mn. Albert Fortuny i Mn. Joan Anton Cedó.

El dissabte va començar amb pluja, queia un bon xàfec quan ens vam reunir a la Parròquia a les 10h. Un cop hi érem tots, vam pujar a l’autocar intentant no mullar-nos. En arribar a l’Argentera encara plovia, de fet no va parar de ploure en tot el dia. No va ser difícil trobar l’Abadia, és una casa antiga però molt bonica i arreglada.

En arribar a la casa, vam instal·lar-nos a les habitacions i vam fer-ne una petita visita per conèixer-la. Després vam reunir-nos tots juntament amb el rector de la parròquia, Joan Anton Cedó. Vam parlar de l'article de la revista Signo que tractava sobre el nostre grup de vida cristiana a la parròquia: explicava què són els grups de vida cristiana, el nostre funcionament, les nostres activitats i aportacions a la parròquia. Acte seguit, vam continuar tractant les quatres notes de l’Acció Catòlica: una invitació de propostes que fa l’Esglèsia; i finalment vam treballar una frase del Beat Newman: “La fe no és alguna cosa, la fe és Algú. La fe no és qualsevol algú, la fe és Jesucrist”.

Acte seguit vam pujar tots a les golfes, on hi ha una petita capella: allí hi vam celebrar l’eucaristia.

Després de dinar vam veure una pel·lícula: Invictus. Una  pel·lícula que parla sobre Nelson Mandela i la seva idea d'acabar amb els conflictes entre blancs i negres a Sud-Àfrica causats per l’Apartheid.  Mandela inspira els altres per a que siguin millor del que es pensen que són.
Més tard vam començar la 1ª Assemblea de grups de vida cristiana, vam discutir i votar el calendari del curs i tots els temes que afectarien al nostre grup durant aquest curs 2012-2013. Es van crear comissions i els joves decidien en quina volien participar.

L’endemà, un cop esmorzats i aprofitant el bon temps que feia vam fer una petita gimcana pel poble. En acabar vam començar a treballar per comissions. Cada comissió va començar a traçar objectius i a coordinar-se amb les altres.

Després de dinar era hora de recollir i endreçar la casa abans de tornar cap a Tarragona. Vam arribar a la Parròquia a les 18h del diumenge.

Estem molt contents de la feina que hem fet i el temps que hem compartir durant aquests dos dies.

Grups de Joves de la Parròquia de Sant Pau.









1/9/12

LLENÇA-T'HI Nº 4

Ja podeu descarregar-vos el nou Llença-t'hi, esperem que el treballeu amb les mateixes ganes i il·lusió que hi em posat nosaltres en fer-lo.

19/8/12

Colònies de joves 2012 (Resum)


Aquest estiu les colònies de joves han tingut lloc, del 16 al 19 de juliol, a Sant Guim de Freixenet, a la casa de colònies LA COMA. En aquestes colònies hi ha participat 17 joves d’entre 16 i 26 anys de la Parròquia de Sant Pau.

En arribar a la casa, ens va rebre la directora i el cap d’estudis de... L’ESCOLA DE JOVES. La galleda màgica de l’escola decidia a quina Casa formaria part cada jove: “Amb mi”, “Llença’t”, “Queda’t amb nosaltres” i “Sigues lliure”. La primera missió de les Cases va ser la de fer el seu distintiu i escut. Per tal de mantenir l’escola en marxa cada Casa tenia una missió durant el dia. Per cada activitat realitzada guanyàvem punts i al final la casa amb més punts seria la premiada amb LA COPA DE LA CASA.

El primer dia després de sopar la directora ens informà que l’alarma de l’escola no funcionava i els alumnes vam haver de fer guàrdia a l’entrada de la casa durant tota la nit per evitar l’entrada de “gamusins”.

Al dia següent començaren les Olimpíades de l’escola, totes les cases s’enfronten  en proves d’agilitat i força física. Cada joc i prova guanyada aporta més punts a la casa. Per la tarda va arribar a l’escola un personatge ben pintoresc que ens va advertir que amb la seva presència solen succeir coses molt estranyes. Amb ell aprenem diferents maneres i pautes, que ens apropen més a viure sent cristians en la societat. Treballem en grup i intentem resoldre casos i situacions que ens porten problemes.

Durant el sopar van passar coses molt estranyes: les begudes eren de colors, la gent cantava, cridava, ballava, saltava i corria sense sentit, era un sopar molt boig! Aquella nit les Cases que encara no havien fet guàrdia, els tocà fer la vigilància a fora.

El tercer dia pel matí es van posar a prova les habilitats artístiques dels alumnes. Per la tarda tots vam tenir temps lliure per acabar de preparar el regal del nostre amic invisible i les actuacions de la vetllada on havíem de donar als altres el millor de nosaltres mateixos. La vetllada va ser tot un èxit!

L’últim dia ens reunírem tots al voltant de l’eucaristia per a compartir tot el que havíem viscut aquest dies plegats.

No ens vam oblidar del recompte de punts. La Casa guanyadora aquest any va ser... LLENÇA’T!  Entregada la copa de l’escola, només quedava repartir els regals de l’amic invisible, fer les maletes i tornar cap a Tarragona.

A tots ens queda una gran satisfacció de com han anat aquestes colònies. Ens ho hem passat molt bé, hem après moltes coses noves i interessants, hem compartit grans moments i ja notem que tenim ganes de tornar-hi l’any que bé per a més i millor.


4/6/12

INSCRIPCIONS A COLÒNIES


Ja s'ha tancat el període d'inscripcions, però podeu trucar al despatx (18h a 20h) al 977 241101 i preguntar si encara hi ha places.

22/3/12

COLÒNIES D'ESTIU PER A JOVES

Ja tenim les dates i la Casa de les colònies de joves. Podeu fer la preinscripció i llegir més informació a l'enllaç del començament de la pàgina o podeu fer clic aquí.